Представники Zero Waste Lviv взяли участь у міжнародному вебінарі «Waste pickers within Europe»

Про залученість неформальних збирачів вторсировини у систему управління відходами представники ГО «Нуль відходів Львів» дискутували на міжнародному вебінарі «Waste pickers within Europe», який організували Break Free From Plastic.

Таких міських помічників доволі багато у різних країнах світу. Вони вносять вагому роль у скорочення кількості сміття, що потрапляє на полігони.

Своїми дослідженнями групи неформальних збирачів вторинної сировини поділились представники Сербії та Північної Македонії. За їхніми даними у неформальному зборі відходів задіяно близько 0,7% населення країни. Велика частина з них належить до ромської національності. На даному етапі у Сербії досліджують можливості  і варіанти формального включення таких збирачів у загальну систему збору відходів. 

Нагадаємо, що триває наше дослідження складу та ролі групи неформальних збирачів вторсировини в управлінні відходами міста Львова. 

Любов Бокало, аналітикиня Zero Waste Lviv, представила іноземним колегам попередні результати цього дослідницького проєкту. Він проводиться на прикладі Львова вперше в Україні.

Попередній аналіз отриманих даних вказує на те, що більшість збирачів відходів у нашому місті належать до категорії малозабезпечених людей. І це переважно пенсіонери, а не виключно бездомні, як часто можемо чути від представників влади. Зібрану вторсировину, а саме: картон, оборотну пляшку та метал, вони здають для отримання додаткового доходу, – зауважила Любов.

Хоча збирачів вторсировини можна зустріти чи не щодня на вулиці, все ж в українських містах немає стратегій співпраці з ними. Тож метою дослідження є привернути увагу суспільства, місцевої влади та стейкхолдерів системи управління відходами до потреби випрацювати політику, що враховуватиме роль та інтереси неформальних збирачів вторсировини при реформі системи управління відходами. 

Цей проєкт реалізовується в рамках Ініціативи з розвитку екологічної політики й адвокації в Україні (EPAIU) за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» та уряду Швеції. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *