Львів у міжнародному звіті GAIA

У 2022 році Глобальний альянс за альтернативи сміттєспалюванню (Global Alliance for Incinerator Alternatives, GAIA) вперше підготував і представив звіт «Від нуль відходів до нуль викидів: запобігання утворенню відходів як істотна складова протидії зміні клімату».

І Львову у цьому звіті приділено особливу увагу.

Чому саме Львів?

Звіт представяє глобальні тематичні дослідження того, як курс міст на зменшення відходів не лише допомагає у боротьбі зі змінами клімату, а й приносить соціально-економічні та політичні вигоди. В Європі є ціла мережа zero waste міст, що на практиці впроваджують курс на зменшення відходів. Ця діяльність координується організацією Zero Waste Europe (європейською філією GAIA). У 2021 році Львів також приєднався до програми Zero Waste Cities та набув статус міста-кандидата. Саме приклад Львова було обрано для представлення в дослідження європейського континенту.

Підхід «нуль відходів» став для Львова виходом зі сміттєвої кризи після пожежі на сміттєзвалищі у 2016 році. У місті було запроваджено ряд програм, що включають роздільний збір відходів (зокрема органічних) та інші способи запобігання утворенню відходів, у тому числі одноразового пластику та гігієнічних засобів. Сьогодні цей підхід допомагає зменшувати залежність від викопного палива, що в умовах війни є питанням не лише клімату, а й національної та світової безпеки.

Крім цього, під час великої війни з росією Львів прийняв сотні тисяч внутрішньо переміщених осіб з інших регіонів України. І досвід розміщення цих людей та забезпечення їх харчуванням, речами та засобами гігієни може допомогти створити новий протокол реагування на надзвичайні ситуації в усьому світі, що ґрунтуватиметься на принципах “нуль відходів”.

“Польова кухня” на головному залізничному вокзалі Львова, де готували їжу для вимушених переселенців

Розрахунки

У звіті GAIA моделювалися потенційні скорочення викидів у восьми містах світу. Було проаналізовано обсяги річних викидів парникових газів, пов’язаних із управлінням відходами, строком до 2030 року за двома сценаріями: «бізнес як зазвичай» і «шлях до zero waste».

Модель Львова за сценарієм «бізнес як зазвичай» розроблено на основі даних 2021 року. Модель «шлях до zero waste» — на основі консультацій із місцевими організаціями, серед яких «Zero Waste Lviv».

Сценарій передбачає такі кроки:

  • переадресацію 80% органічних відходів із полігонів на компостування;
  • перероблення вторинної сировини (80% паперу, картону, скла та металу, 15% пластику та текстилю, 1,5% електроніки);
  • помірні заборони на одноразовий пластик;
  • уникнення спалювання відходів (інсинерації).

За сценарію «шлях до zero zaste» Львів зможе досягти збільшення загального коефіцієнта переадреації відходів із 11% до 67%, що дозволить уникнути щорічних викидів парникових газів на 63 910 тонн еквіваленту CO2 в 2030 році.

Також цей підхід дозволить скоротити щорічні залишкові відходи на 47%, викиди метану з полігонів на 76% і загальні викиди парникових газів на 93% порівняно зі сценарієм «бізнес як зазвичай» до 2030 року.

Припущення, на яких ґрунтується кожний зі сценаріїв, детально описані в таблиці у вкладеному документі:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

 

Повний текст звіту українською мовою

Сценарій «шлях до zero waste» є цілком досяжним для нашого міста. Для його втілення необхідні спільні зусилля влади, громади, неурядових організацій, бізнесу та соціальних підприємств.

Як відходи впливають на зміни клімату?

На сектор відходів припадає 20% світових викидів метану, більш небезпечного парникового газу, ніж CO2. Удосконалення системи поводження з відходами могло б скоротити викиди в секторі відходів на 84% (1,4 мільярда тонн) і значно скоротити викиди в інших секторах.

«Стратегія «нуль відходів» (zero waste) є важливим інструментом задля зменшення викидів парникових газів, зокрема метану, зі сміттєвих полігонів. А для України вона ще й дуже важлива у контексті зменшення залежності від викопного палива», — прокоментувала Ірина Миронова, співавторка звіту, виконавча директорка Zero Waste Lviv, членської організації Zero Waste Alliance Ukraine, Zero Waste Europe та GAIA.

Більше інформації про дослідження та кейси інших міст, які також увійшли до звіту, дивіться тут.