Zero Waste Cities: факти та враження від мандрівки Європою

Наприкінці серпня ми, команда zero waste lviv, мандрували Європою. Обмінювались досвідом та досліджували найкращі практики поводження з відходами. Перші три країни проїхали за 72 години (в межах дії тестів ПЛР), далі вже мали більше часу на дослідження. Так ми відвідали 3 країни, 4 міста, 1 острів, і транзитом промайнули ще й Угорщину. 

Хочемо підвести підсумки поїздки, тож зібрали для вас топ найбільш цікавих фактів і найтепліших вражень.

 

Ґрац, Австрія.

Тут ми відвідали zero waste магазин-кав’ярню Das Gramm. Команда цього проєкту разом із міською владою створили систему заставних горнят для кави з собою BackCup. І саме за їхнім прикладом тепер у Львові діє Zero Cup.

Факти

  1. Система заставних горнят Back Cup працює за підтримки влади міста з 2019 року, і саме місто виділило кошти на виготовлення горнят.
  2. В Ґраці є два zero waste магазини Das Gramm, більший з повним асортиментом та менший магазин-кав’ярня, обидва в межах центру. 
  3. Усі товари в магазинах, від багаторазових контейнерів до сиру і алкоголю, локальних виробників. Це важливий принцип їхньої роботи.

Враження

  1. Горнятка Back Cup ідуть в двох розмірах, вони без кришечок, і клієнтам це підходить. Для нас це вау – наші користувачі звиклі до кришечок і багато про них питають. 
  2. Асортимент магазину вражає, окрім звичних zero waste товарів для дому, гігієнічних засобів та бакалії там можна придбати на вагу різноманітні спеції, жуйки, желейні цукерки, таблетовану зубну пасту.
  3. Тут була ну дуже смачна локально обсмажена кава, закуплена напряму в фермерів. Найсмачніша кава в нашій мандрівці! 

Фотоальбом тут.

 

Любляна, Словенія

Зустрілись із громадською організацією “Ekologi brez meja”, однією з перших членів мережі Zero Waste Europe. Пройшлися містом та послухали про їхню систему управління відходами.

Факти

  1. Любляна – перше місто-столиця, яка буде проходити сертифікацію Zero Waste.
  2. В центральній частині міста розташовані лише підземні смітники з 5-кубовими контейнерами. Контейнери для органіки та для змішаних відходів відкриваються на картку, тобто мешканці та бізнес сплачують кошти за користування ними.
  3. “Ekologi brez meja” має 7 співробітників, кожен/на з яких має проєкт з впровадження екополітики у різні сфери життя міста або адвокації поширення концепції zero waste.

Враження

  1. Викидати змішані відходи істотно дорожче, але скло, папір та пластик можна викинути просто так, адже збір, досортування та переробка цих фракцій фінансується завдяки механізму розширеної відповідальності виробника (РВВ). 
  2. Перелік продукції, на яку розповсюджується РВВ в Словенії, найширший в Європі. Окрім електроніки та відходів паковання до нього входять медичні відходи та навіть цвинтарні лампадки!
  3. Особливо цікаво нам було послухати про проєкти із запобігання food waste у лікарнях та геріатричних пансіонатах, над якими працює “Ekologi brez meja”.

Фотоальбом тут.

 

Острів Крк, Хорватія. 

Тут був візит у компанію Ponikve Krk. Це комунальне підприємство, яке займається управліннями відходами (а також водопостачанням, водовідведенням та відновлюваною енергією). Сім громад острова Крк готуються стати zero waste. 

Факти

  1. Остів невеличкий. Тут постійно проживає близько 20 тисяч осіб, але влітку завдяки туризму кількість жителів збільшується до 120 тисяч. І система управління відходами легко справляється із цим викликом.
  2. Роздільний збір тут працює з 2005 року, і за цей час кількість роздільно зібраних відходів вдалося збільшити втричі. Станом на сьогодні на переробку потрапляє 60% відходів мешканців.
  3. Ідея побудови сміттєспалювального заводу тут не в пошані: вважають, що це зіпсує туристичну привабливість регіону.

Враження 

  1. Роздільний збір відходів, включно з органічними, дозволяє заощаджувати кошти та зменшити залежність від сміттєзвалища. 
  2. Компанія має осівтню команду, яка постійно працює з жителями. А ті господарства, які приймають туристів, зобов’язані інструктувати своїх гостей щодо правил сортування. Компанія надає роздаткові матеріали-інструкції (ми такі отримали в своїх апартаментах).
  3. 80% тарифу на вивезення рахується за площею житла, 20%  за кількоістю зібраних відходів. Послуги оплачуються в повному об’ємі навіть для тих будинків, яке взимку стоять пустим і чекають на туристів.

Фотоальбом тут.

 

Прелог, Хорватія

Це ще один муніципалітет на шляху до zero waste. Тут ми відвідали комунальне підприємство PRE-KOM.

Факти 

  1. PRE-KOM займається управлінням відходами у Прелозі та ще 12-ти населених пунктах, а це орієнтовно 50 тис осіб. Працівники компанії також піклуються про благоустрій міста, обслуговують цвинтарі, займаються похованнями та чистять комини.
  2. Окрім сортувальної станції, рекультивованого полігону та станції компостування компанія має ще майстерню, де ремонтують і продають використані речі.
  3. Контейнерний майданчик біля цвинтару має великий контейнер спеціально для лампадок. Його вміст вивозять окремо, сортують і передають на переробку. І не лише пластик, метал та скло, а й самі свічки: окремо парафінові, окремо світлодіодні.

Враження 

  1. Сім’ї з маленькими дітьми окрім звичних контейнерів для сортування отримають один додатковий – для підгузків.
  2. У органічних відходах істотно переважають саме зелені відходи з присадибних ділянок, а не харчові, як у Львові. Це дозволяє збирати органічні відходи без пакетів й вивозити раз в тиждень влітку і раз на два тижні взимку.
  3. На кладовищах тут повсюдно практикують дозахорорення. Померлих ховають у могилах предків, тому більшість могил на кладовищі – родинні. Так невелика територія цвинтару обслуговує велику громаду. Найстаріші поховання на місцевому цвинтарі датовані серединою 19 століття.

Фотоальбом з Прелогу з’явиться незабаром.

Більше вражень від Ірини Миронової та Євгенії Дев’яткової – у відео.

 

Ця навчальна поїздка та обмін досвідом з Zero Waste Europe відбулися завдяки підтримці Міжнародного фонду Відродження та Посольства України в Швеції в рамках Ініціативи з розвитку екологічної політики й адвокації в Україні (EPAIU).

На фото команда Zero Waste Lviv в магазині Das Gram. Фотограф Андріана Сиванич.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *