Збір органічних відходів в квартирі
Збір органічних відходів у довільну ємність
Як збирати:
Усі кухонні та домашні відходи (перелік у попередньому розділі) складайте в окрему ємність. Обирайте таке відерко або бідончик (чи ще що придумаєте), які є зручнішиими для вас. Об’єм має залежати від того, скільки людей живе в квартирі, чи часто ви готуєте вдома і, відповідно, скільки утворюється органічних відходів та скільки місця на кухні для цього можете виділити. Зважайте, що краще відерко не тримати дуже близько біля джерела тепла (батареї, плита), бо це пришвидшує процес гниття органіки. Також звертайте увагу на зручність транспортування. Ємність, що має ручку, легше донести до загального компостера. Коли ємність наповниться, просто винесіть її вміст у компостер.
Переваги такого способу:
Можна використати будь-яке відерко (чи будь-що інше), що вже є вдома, і більше нічого не потрібно докуповувати чи шукати.
Недоліки такого способу:
- Якщо ви часто готуєте, то органічні відходи можуть швидко наповнювати відро і треба частіше виносити.
- Також відходи не ферментуються, а тому може з’явитися запах, особливо в теплу пору року.
- Якщо забути про органіку на довший період (поїхали за місто на кілька днів, або на відпочинок), можуть завестись мушки-дрозофіли, а сама органіка покритись пліснявою.
Збір органічних відходів за допомогою ЕМ-контейнера.
Як збирати
ЕМ-контейнер – це спеціальне відро з подвійним дном, одне з який – те, що всередині – має багато невеликих отворів. Внизу відра є резервуар, куди збирається компостна рідина (ще відома як компостний чай), яка стікає через ці отвори, та краник для зливу рідини. ЕМ-контейнер можна придбати – вони є різних розцінок та розмірів (від 15 до 20 літрів), але можна і самостійно зробити його вдома.
Для пришвидшення розкладання органічних відходів використовуються бокаші. Бокаші – це спеціальні висівки, збагачені корисними мікроорганізмами, що допомагають вашим органічним відходам не гнити, ферментуватись та втрачати в об’ємі через виділення названого вище компостного чаю. Є 2 можливості збирати органіку таким способом:
- Збирати її у менший контейнер (простий пластиковий лоток або відеречно з кришкою – у вас точно таке вже є вдома), пересипати бокашами (щодо кількості, яка потрібна для цього – просто берете невелику жменьку та притрушуєте вашу органіку зверху, перемішувати нічого не потрібно), після цього кришку закриваєте і можна почекати 1-2 дні, коли органіка заферментується, і висипати її в ЕМ-контейнер. Найкраще підходить для тих осіб, хто не так часто готує, і такий лоточок набирається за 2-3 дні, або коли у вас невелика сім’я. Це позбавляє вас необхідності відкривати кілька разів на день ЕМ-контейнер.
- Можна одразу висипати органіку у ЕМ-контейнер і пересипати його бокашами (кількість – як описано вище). Зважайте що не варто відкривати його більше, ніж 1-2 рази на день (зменшує ризик появи мушок-дрозофілів).
Зливати рідину варто за необхідністю. Вона утвориться не одразу – має прийти як мінімум один тиждень у теплу пору року (коли ми їмо багато овочів, фруктів, а особливо кавунів) та 2 тижні в холодну (очистки картоплі, моркви, цибулине лушпиння). Якщо ж у вас не утворюється рідина, то це означає, що органіка надто суха. Рекомендуємо тоді 1-2 рази в тиждень трохи зволожувати її – можна, наприклад, поливати її водою (приблизно 100 мл). Але не варто цим захоплюватись.
Компостний чай дуже корисний і його можна використовувати у побуті: розводячи 1:10 з водою підливати квіти, або використовувати як чистячий засіб для труб. Також його можна використовувати тоді, коли у вас закінчились бокаші – поливаєте органіку у відрі невеликою кількістю компостного чаю (який вже містить у собі потрібні ефективні мікроелементи) і вона ферментуватиметься як звично.
Час від часу також варто утрамбовувати органіку, тому залежно від її кількості потрібно час від часу (раз в 3-4 дні) її пресувати. Для цього ідеально підійде стара картоплетовкачка.
ЕМ-контейнер не варто тримати у холодну пору року, особливо, коли прийдуть морози, у неопалюваних приміщеннях чи на незаскленому балконі. Так як відро не є додатково утепленим, є великий ризик того, що воно промерзне, і процеси ферментації не будуть відбуватись належним чином, а також вам буде потім важко відшкрібати примерзлу органіку від стінок. Кімнатної температури цілком достатньо для цього процесу. Коли ви обиратимете відро, то обов’язково зважайте на верхню кришку – вона має щільно прилягати – та на конструкцію краника – обирайте такий, який не протече з першого разу. Якщо будуть дотримані всі вимоги, то ні протікань, ні неприємного запаху від ЕМ-контейнера не мало б бути.
Коли ЕМ-контейнер наповниться, винесіть його вміст у “робочий” компостер, той у якому відбувається компостування на даний момент (компостер із зеленою табличкою “компостуємо тут”)
Переваги такого способу:
- Не так часто потрібно ходити до загального компостеру
- У відро, об’ємом 20 літрів, поміщається 50-60 літрів органіки
- Ви отримуєте компостний чай
Недоліки такого способу:
- Потрібно придбати спеціальне відро і бокаші
- Треба вчасно зливати компостний чай, щоб він не застоювався і скисав.
- Є небезпека придбання неякісного відра, де кришка не буде герметичною, а краник протікати
Якщо поруч немає компостеру, то відходи можна підкопати у найближчому лісі чи парку. Тут важливо не закопувати їх дуже глибоко.
Важливо!
Не варто збирати органічні відходи в поліетиленовий пакет. Якщо ж ви все таки убезпечуєте відро в такий спосіб (що ми не рекомендуємо робити), в жодному разі не викидайте відходи з пакетом в компостер (навіть, якщо на пакеті пише “біо” чи “compostable”). У такому випадку необхідно висипати вміст пакета в компостер, а сам пакет викинути у загальний смітник (змішані відходи).
Додаткові підказки про те, що можна і не можна компостувати, є в розділі “Про компостування”. Також інформація про те, як збирати відходи і що можна, а що не можна компостувати, є в буклеті, який ви можете завантажити, роздрукувати і повішати його на холодильник чи біля ємності для збору органічних відходів, щоб завжди мати перед очима.