Про органічні відходи

Відходи є природнім результатом життєдіяльності сучасної людини. Насамперед нам важливо зрозуміти, які саме відходи ми продукуємо, – це допоможе переосмислити свої споживацькі звички та знаходити безвідходні аналоги необхідних речей чи в такому пакуванні, яке краще піддається переробці.

Згідно з даними дослідження, яке провели компанія Egis та ЛКП “Зелене місто” влітку 2017 року, майже 40% нашого смітника складають органічні відходи, тобто залишки їжі. Далі йдуть пластмаси та дрібні елементи, що часто є одноразовим пластиком.

морфологія смітника

Про важливість сортування загалом

Перше, що ми маємо спробувати робити – це зменшити кількість відходів, що опиняються в нашому смітнику. І це, насправді, зовсім не складно. Лише обмеживши використання одноразового пластику і замінивши його багаторазовими альтернативами, ми суттєво змінюємо ситуацію у наших сміттєвих відрах.

Навіть якщо мінімізувати зайві речі та не використовувати одноразових пластиків, все одно залишаються матеріали та предмети, без яких ніяк не обійтися. Зазвичай це скло, метал, папір та тверді види пластику (наприклад, баночки від побутової хімії та косметики). Ці відходи важливо відсортовувати, щоб вони не опинилися на сміттєзвалищі.  Такі ресурсоцінні матеріали, як скло і метал, можуть перероблятися безліч разів і – відсортовані – не потраплять на смітник, а перетворяться у нові речі. 

Сортування можна організовувати у різний спосіб:

  • виділяти комірки в будинку і організовувати там ящики чи контейнери, замовляючи потім вивіз чи самостійно вивозячи сировину в спеціальні пункти прийому;
  • домовлятися про сортування в окремі контейнери на контейнерному майданчику з перевізником.

Також неможливо позбутися харчових відходів. Саме тому й важливо їх компостувати – щоб вони не створювали зайвих проблем у смітнику, а поверталися добривом в природу, що дасть нам нові харчі.

Як зменшити кількість органічних відходів?

Ні, ми не пропонуватимемо вам менше їсти. Існує багато форм скорочення органічних відходів у повсякденному житті, що мають велике значення з точки зору впливу на довкілля, але часто ми про них не задумуємось. Ось деякі підказки, які не вимагають великих жертв, але з їхньою допомогою можна створювати менше органічних відходів, свідоміше споживати продукти і, навіть, рятувати ситуацію з переповненими смітниками:

Планувати покупки і складати списки. 

Необдуманий шопінг часто призводить до надлишку продуктів в холодильнику. А надлишок продуктів, зазвичай, псується і викидається. Щоб цього не ставалося, ми рекомендуємо складати меню на тиждень або хоча б, написати перелік страв, які хочете приготувати. Починати слід з інвентаризації запасів. Так можна не купити те, що вже є вдома, і враховувати наявні в холодильнику продукти  під час складання меню. Під час цього планування можна виписувати продукти, яких бракує для обраної страви, і так скласти остаточний список покупок. Можна писати на листочку, але ми рекомендуємо робити це в телефоні (бо його ви точно не забудете, коли йтимете в магазин). Можна просто створити перелік в нотатках, а можна користуватися спеціальними додатками.

Використовувати полотняні торби, торбинки для покупок та кошики замість поліетиленових пакетів.

Поліетиленовий пакет – одноразова легка шкідлива річ, яка дуже швидко відправляється в смітник і засмічує навколишнє середовище. Ми рекомендуємо планувати тижневі закупівлі і брати із собою усе необхідне для ваших покупок: торби, торбинки, баночки, контейнери та пакувати все це у великий шопер чи кошик. Також багаторазові полотняні торбинки можна кинути в торбинку чи рюкзак і завжди мати зі собою на випадок незапланованого походу в магазин. 

Купувати на ринку і підтримувати місцевих виробників.

Місцеві ринки і місцеві виробники це не тільки краща якість продуктів, але й підтримка малого бізнесу вашого регіону і ще більший крок в сторону свідомого екологічного життя. Продукти з вашого регіону не потребують довгого транспортування (що впливає і на стан продуктів, і на стан повітря), на ринках легше уникнути надлишкового пакування та шкідливих чеків.

Правильно зберігати продукти та надлишки страв.

Для того, аби продукти довше не псувалися, їх необхідно правильно зберігати. Не пакуйте продукти в поліетиленові пакети і не кладіть в холодильник. Так ви тільки вкорочуєте їм життя, створюючи умови для утворення конденсату і гниття (особливо це стосується зелені). Також варто дослідити, як правильно розміщувати продукти в різних частинах холодильника, а які краще взагалі тримати поза холодильником.

Оволодіти навичками безвідходного приготування продуктів

Ні, не потрібно їсти кавун зі шкіркою, але з його шкірок можна зробити нереально смачні цукати. Розбираючи гарбуз, не забудьте витягнути і висушити насіння, це ж джерело корисних рослинних жирів, а картоплю можна гарно почистити і запекти зі шкіркою. Щойно ми зберегли пів відра відходів. І таких прикладів багато. Просто погугліть.

Компостувати.

Ті відходи, що все ж утворилися, важливо правильно утилізовувати окремо від загального сміття, оскільки потрапляючи на сміттєзвалища, органічні відходи наносять багато шкоди. Найкращий для цього спосіб – компостування. Усе про компостування читайте у наступному розділі.