Про компостування
Харчові та садові відходи складають майже 40% вмісту нашого смітника. Відповідно, щоб вони не створювали зайвих проблем на сміттєзвалищі, а поверталися добривом в природу, що дасть нам нові харчі, важливо ці відходи компостувати.
Для чого компостувати?
Фінансовий аспект. Компостуючи органічні відходи, ви майже на 40% зменшуєте вміст вашого смітника. А, отже, рідше викидаєте сміття і менше сплачуєте за його вивезення.
Гігієнічний аспект. Органічні відходи не затримуються надовго в сміттєвому відрі і не створюють дискомфорту для мешканців квартири. Це особливо актуально влітку, коли є велика кількість фруктів і овочів – вони є причиною появи неприємного запаху і також провокують появу дрібних мушок (дрозофіли).
Соціально-естетичний аспект. Компост, що утворюється внаслідок правильної утилізації органічних відходів, є чудовим добривом для рослин, які ростуть на прибудинковій території. Компостуючи, ви робите вагомий внесок в озеленення вашої прибудинкової території, оскільки рослини будуть здорові, кущі та дерева – густі, отже, краще очищатимуть повітря та створюватимуть достатньо затінку в спекотні дні, а також це посприяє створенню спільного простору для відпочинку мешканців будинку. Також готовий компост можна використовувати для вазонків у квартирі.
Кліматичний аспект. Органічні відходи, що потрапляють на сміттєзвалище, на відміну від тих, що повертаються компостом у природу, – шкідливі відходи. Взаємодіючи з іншими видами ТПВ та не маючи доступу повітря, вони виділяють метан – газ, що пришвидшує процеси змін клімату, бо є одним з парникових газів та створює небезпеку займання сміттєзвалища.
Способи компостування
Є два популярних способи компостування: за допомогою ЕМ-контейнера і бокаш і за допомогою хробаків – вермикомпостування. Взагалі, органічні відходи в ЕМ-контейнері не компостуються, а тільки ферментуються, оскільки під час такої переробки на виході не утворюється компост. Це, за своєю суттю, спосіб збору більшої кількості органічних відходів без гниття і псуванння. Потім такі відходи потрібно або відправити в компостер з хробаками щоб отримати добриво, або винести і підкопати десь в лісі, щоб вони розклалися (компостувалися) в природньому середовищі. Якщо оберете останній варіант, що не закопуйте органічні відходи дуже глибоко.
Детально про ЕМ-компостер та як з ним вправлятися читайте в розділі “Збір органічних відходів в квартирі”
Тепер саме про компостування в компостерах. Воно відбувається за допомогою хробаків для компостування і має назву вермикомпостування. Два найпопулярніші види це “старатель” та “каліфорнійський”. Хробаки переробляють органічні відходи на компост.
Компост – добриво на вигляд як чорнозем. Він є корисним додатком при посадці квітів, кущів та дерев (як декоративних, так і їстівних).
Вермикомпостери можуть бути як кімнатні (для квартири) так і великі вуличні для прибудинкової території. Про вуличні компостери читайте в розділі “Компостування на прибудинковій території”
КІмнатний вермикомпостер можна придбати в готовому вигляді, а можна використати підручні способи: звичайні ящик та поліпропіленовий мішок для круп.
Що можна і що не можна компостувати
Ну і найголовніше: що можна і що не варто кидати в компостер до хробаків. Спочатку зручна візуалізація з чітким переліком. Ви можете зберегти саме зображення або в матеріалах для завантаження є спеціальні буклет та афіша, які можна завантажити та повішати біля місця збору органічних відходів.
І трохи пояснень:
Пам’ятайте, що органічні відходи можуть бути більш вологими і сухими. Бажано, щоб кількість вологих не переважала, бо “мокрі” відходи пліснявіють і мають неприємний запах.
М’ясо, рибу і кістки можна компостувати, але не варто кидати їх у великій кількості, бо це впливає на запах.
В розділі “Компостування на прибудинковій території” є таблиця з неприємностями які можуть трапитися, причинами та способами їх вирішення.