Звіт програми ООН про одноразові підгузки

Ми переклали резюме звіту «Одноразові підгузки та їх альтернативи. Рекомендації з оцінки життєвого циклу» Програми ООН з довкілля (UN Environment Programme / UNEP).  

Міжурядова програма ООН з довкілля створена у 1972 році та спрямована вирішення на вирішення найгостріших проблем сучасної екологічної кризи. Головною метою ініціативи є допомога країнам у визначенні та розв’язанні проблем стабільності та безпеки, які виникають у зв’язку з питаннями довкілля, а також – встановлення діалогу та співробітництва з екологічних питань. Програма готує експертні звіти щодо найактуальніших екологічних тем.

Звіт «Одноразові підгузки та їх альтернативи. Рекомендації з оцінки життєвого циклу»  узагальнює сучасні дані про екологічні показники цих продуктів. Аналіз грунтується на нещодавних дослідженнях, в яких порівнювались одноразові та багаторазові підгузки, а також дослідженнях, які оцінюють покращення дизайну та утилізацію одноразових підгузків після використання.

Для підгузків важливим є аспект життєвого циклу. Найбільший вплив багаторазових підгузків відбувається на етапі використання, натомість для підгузків одноразового використання найбільший вплив чиниться на етапі виробництва матеріалів, а також поводження з підгузком  після використання. Найбільше коштів на їхню утилізацію витрачають органи місцевої влади.

Поведінка споживачів є ключовим фактором, це стосуються одноразових і багаторазових підгузків. Хоча існують значні відмінності у впливі на навколишнє середовище підгузків багаторазового використання та перехідні варіанти між одноразовими та багаторазовими підгузками, ключова відмінність полягає у ставленні до прання багаторазових підгузків, при цьому багато що залежить від споживачів. Зокрема, споживачі, які користуються багаторазовими підгузками, можуть зменшити вплив на довкілля шляхом прання при повному завантаженні пральної машини з максимально ефективним використанням води та електроенергії, при температурі нижче 60°C, сушінні підгузків на повітрі та повторного використання підгузків якомога більше разів (наприклад, використовуючи підгузки для другої дитини, продаючи/даруючи підгузки після використання або купуючи вживані підгузки).

Порівнюючи вплив на довкілля життєвого циклу одноразових підгузків, було виявлено, що найбільшого зменшення впливу одноразових підгузків на довкілля можна досягти шляхом дизайну легших продуктів, оскільки виробництво сировини є основним джерелом впливу. Інший потенціал зменшення екологічного впливу стосується типу матеріалу, що використовується. Наприклад, використання біопластику або пухкої маси на основі целюлози для абсорбуючої частини підгузків замість пластику на основі викопної сировини також має менший вплив на довкілля деяких категоріях.

Окрім того, нові процеси переробки підгузків демонструють хороший потенціал для зменшення впливу після закінчення використання одноразових підгузків, але для того, щоби вони набули масового характеру, їм доведеться подолати значні соціальні та економічні бар’єри. 

Мета-аналіз показує, що загалом багаторазові підгузки мають менший вплив на довкілля, ніж одноразові. Таким чином, загальна рекомендація щодо розробки політики полягає в тому, що необхідно активніше відстоювати та стимулювати впровадження підгузків багаторазового використання. Тим не менш, було б добре знайти способи покращити поведінку споживачів та розробити практичні альтернативи багаторазового використання. Зокрема, необхідно зробити наступне:

  • Проводити інформаційну кампанію серед споживачів щодо ефективних практик прання
  • Стимулювати бізнес моделі “обслуговування підгузків” і сервісні компанії, які  можуть ефективно надавати послуги прання багаторазових підгузків 
  • Заохочувати множинне використання багаторазових підгузків
  • Зосередити зусилля на переході до електроенергії з відновлювальних джерел

Також необхідно здійснити кроки для зменшення впливу на довкілля підгузків одноразового використання. 

  • Забезпечення належного збору сміття і належна утилізація одноразових підгузків
  • Стимулювання дизайну  підгузків, який передбачає меншу вагу підгузка і вимагає менше матеріалів
  • Дослідження потенціалу підгузків на біооснові / біорозкладних, а також забезпечення інфраструктури для їхньої утилізації (індустріальне компостування або розкладання)
  • Інвестування у переробку підгузків

В умовах України, коли немає формальної політики поводження з відходами і погана підтримка системи переробки (антисанітарний полігон, звалища та спалювання сміття просто неба) при застосуванні ефективних практик прання та миття (прання при температурі нижче 60°C, сушіння підгузків на повітрі, повне завантаження пральної машини) перевага має надаватися багаторазовим підгузкам.

Повний текст резюме українською:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Повний звіт англійською мовою тут.

Статтю підготували в рамках інформаційно-просвітницької кампанії «Підгузки — зайві!» за підтримки Управління з питань поводження з відходами та Львівської міської ради в рамках конкурсу «Зробимо Львів кращим!». 

Більше про проєкт «Підгузки – зайві!» можна почитати тут.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *